Wednesday, April 3, 2013

Spegeti carbonara ke?




 Assalamualaikum, dah lama tak menulis kat sini. Harini nak tulis pasal resipi lah pulak. Resipi spegeti orang 'rajin n banyak masa' macam saya hehe.
Spegeti carbonara yang original hanya menggunakan crean dan kuning telur ye puan-puan sekalian.
 Di bawah ni cara sediakan sos carbonara.(siap bergambar lagi uollsss)

 
Bahan-bahannya:

Goreng tanpa minyak
tumis bawang holland & bawang putih
masukkan meatbal yang telah digoreng tadi
masukkan sos carbonara (brand ikut suka la, saya pakai Leggos)
tambahkan susu dutch lady, dan perasakan dengan lada hitam, garam, dried parsley


Tips:
  1. untuk rebus spageti yang ideal adalah dengan mengikut arahan masakan pada bungkusan spegeti anda ye. So saya guna fettuccine brand San Remo, waktu masakan yang ditulis adalah 11 minit. so selepas air mendidih masukkan garam dah masukkan spegeti anda, selepas 11 minit angkat. toskan dan bilas dengan air ais. Selepastu boleh drizzle dengan sedikit minyak zaitun dan daun parsley.
  2. untuk masakan western gunakan la bahan western ya. gunakan la bawang holland, jangan guna bawang besar merah (sebab rasa dia lain) Meatball pon klau nak sedap pakai brand Marina, Azmy, IKEA (elakkan pakai meatbal BAKSO... sebab rasa dan teksturnya x sama, tapi kalau dah tak ada ikut korang lah senah...kita buat dia ye dak?)

Peringatan!!! jangan letak minyak dalam air rebusan spegeti anda.




0 comments:

 

Template by Suck my Lolly