Thursday, October 10, 2013

Salmon.... I LIKE !

Broiled herb -crust salmon
sedapnye ikan salmon..... rasa dia lemak..... sedap..... oh melting.. tapi i suka yang cooked, yang raw punya belum boleh telan unless letak banyak-banyak mayo or lime hehe  
Selalu beli yang kat jusco tu, sekali borong yang kaler merah ke oren-oren sikit. yang tu sedap. ada jugak yang warnanya pale, tapi tak pernah try. 
sekarang satu keluarga suka ikan ni, the husband lagi la, memang tekak "mat saleh" ooopss hehe.  ok the kids pun suka.
selalu kitorang grill with salt and pepper je. tapi untuk gambar kat atas tu lain pulak recipinye. 1st time buat, ok la not bad, sedap! bahan-bahan pon senang je. untuk sesiapa yang nak cuba boleh try resipi di bawah siap video lagi taww ;)

Ingredients

500g salmon, with skin
salt and pepper to taste
2 small garlic clove, sliced
1/2 tsp kosher salt ( i pki garam bukit, klau nak pakai garam buluh pon boleh, janji garam.)


1.5 tbsp chopped tarragon
1.5 tbsp chopped Italian parsley
1.5 tsp Dijon mustard (i x letak pon)
3 tbsp mayonnaise (untuk rendah lemak ganti dengan plain greek yogurt)
pinch of cayenne
1-1.5 tsp fresh lemon juice, or to taste

Cara-cara

  1. Season salmon fillets with kosher salt. Line a baking baking sheet with foil and brush lightly with vegetable oil. (Perasakan salmon dengan garam, Alaskan dengan aluminium foil yg telah  disapu minyak.)
  2. Preheat oven's broiler on high and set the oven rack about 8 inches from the heat source. (Panaskan oven kepad suhu yang paling tinggi, letakkan rak oven 8 inci daru sumber haba)
  3. Process garlic, tarragon, and parsley in a blender or mortar and pestle to form a loose paste. (kisar bawang putih, terragon, parsley dalam blender atau lensung batu sampai lumat, kelas ko jah, mat saleh pon guna lesung batu ) klau kombinasi herba tu tiada, boleh ganti basil +thyme ok
  4. Mix mayonnaise, Dijon mustard, lemon juice, and cayenne pepper into garlic paste until combined. (tambahkan mayonis, djon mustard, jus lmau, serbuk lada, dalam paste tersebut)
  5. Place salmon fillets skin side down on the baking sheet. Spoon herb spread over the top and sides of each fillet. ( letakkan fillet ikan kulit dibawah. sudukan paste herba keatas filet ikan, dan ratakan ke seluruhan permukaan ikan)
  6. Cook under the preheated broiler until fillets are well-browned, about 5 minutes. Turn the broiler off and turn the oven to 350 degrees F (175 degrees C). (bakar menggunakan api atas selama lebihkurang 5 minit, kemudian turunkan suhu 170 degree C  api atas dan bawah )
  7. Bake until the internal temperature of the salmon is 130 degrees F (55 degrees C) and salmon flakes easily with a fork, about 3 to 4 minutes. ( bakar selama 3-5 minit sehingga suhu dlm salmon menjadi 55 degree C dimana isi salmon senang dicarik menggunakan garfu, kira dah masak la tu. klau nak yg well done, tambah lagi 2 minit. 
  8. ok siap, boleh dimakan terus, jangan dilupakan bismillah....





0 comments:

 

Template by Suck my Lolly